Skip to main content

Individuele elektrische warmtepomp met ventilatielucht (lucht/water)

thumbnail

Een elektrische warmtepomp met ventilatielucht wordt vaak ventilatiewarmtepomp genoemd. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de ventilatielucht die uit de woning komt. Met behulp van een warmtewisselaar haalt een ventilatielucht/water-warmtepomp heel veel warmte uit de ventilatielucht voordat deze zeer koud naar buiten wordt geblazen. De ventilatielucht/water-warmtepompen hebben een vermogen van 1,5 kW, 3 kW of zelfs 5 kW en kunnen daarmee een complete all-electric-oplossing zijn. De warmtepomp ventileert niet alleen de woning, maar levert ook centrale verwarming en is voorzien van een ingebouwde boiler voor warm water. Bovendien kunnen sommige uitvoeringen niet alleen ventilatielucht uit de woning afvoeren, maar ook verse buitenlucht voorverwarmd erin blazen (ventilatie type D). Deze uitvoering vervangt in feite de WTW-unit in huis. Het grote voordeel van de ventilatiewarmtepomp is dat er geen buitenunit of bodembron nodig is om de warmte op te wekken. Tevens bestaan er systemen die hoge temperatuur cv-water kunnen opwekken waardoor het vervangen van bestaande radiatoren door lage-temperatuurradiatoren niet noodzakelijk is. Een warmtepomp en een cv-ketel werken heel verschillend. Bij een warmtepomp is het cruciaal om de temperatuur constant te houden. Een warmtepomp is niet ontworpen om een woning snel te verwarmen. Als de temperatuur met 2 graden wordt verhoogd, duurt het enkele uren voordat de warmtepomp dat niveau bereikt, doordat hij zo langzaam opwarmt. Een warmtepomp is gemaakt om uw huis op temperatuur te houden, niet om het voortdurend op te warmen. Daarom is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk.

€ 8.500 - € 17.500

prijs per appartement

 1. Het grootste voordeel is dat er geen buitenunit benodigd is en woningen met een ventilatiebox of warmteterugwininstallatie (WTW) relatief makkelijk gasloos kunnen worden.
 2. Er is geen gasaansluiting meer noodzakelijk voor de verwarming van het appartement, en de CO2-uitstoot zal aanzienlijk verminderen.
 3. Een warmtepomp heeft een positief invloed op het energielabel.
 4. Naast verwarmen kan het systeem (met de nodige aanpassingen) ook koelen. Het systeem wordt omgekeerd en de warmte uit de woning wordt afgegeven aan de buitenlucht.
 5. Een warmtepomp is bij een goed geïsoleerd pand een zeer efficiënt systeem met een COP van 5.
 6. Een ventilatiewarmtepomp heeft relatief weinig onderhoud nodig.

 1. Een warmtepomp heeft, door dat er ook een boilervat benodigd is, ongeveer het formaat van een grote koelkast (circa 60 x 62 cm). In hoogte variëren warmtepompen van circa 1,5 tot 2 meter. Ze nemen dus meer ruimte in beslag dan de traditionele cv-ketel.
 2. Voor een optimale werking moet vrijwel altijd een systeem voor lage-temperatuurverwarming worden aangelegd. Dat bestaat uit bestaat uit vloerverwarming, wandverwarming en/of vergrote radiatoren.
 3. De afvoer van de ventilatielucht moet een geïsoleerd kanaal zijn om condensatie aan de buitenkant van het ventilatiekanaal te voorkómen. De temperatuur van de afgevoerde ventilatielucht kan namelijk -20 graden bereiken.
 4. Voor woningen met een groter oppervlak dan 120 m2 of met (te) weinig isolatie is een ventilatiewarmtepomp niet altijd geschikt. Laat een installateur altijd een warmteverliesberekening maken om te kunnen bepalen of een warmtepomp voor de woning geschikt is. En zo ja, welke capaciteit deze moet hebben.
 5. Bij een collectief ventilatiekanaal moeten de kanalen aangepast of volledig vervangen worden omdat de lucht een lagere temperatuur heeft en hierdoor minder makkelijk het dak zal bereiken.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 1.650 tot € 3.435. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

 

 

> Individuele elektrische warmtepomp met ventilatielucht (lucht/water)