Skip to main content

Individuele elektrische warmtepomp met PVT-panelen (water-water)

thumbnail

Een relatief nieuwe, maar inmiddels uitgebreid bewezen ontwikkeling vormen PVT-panelen. Deze combineren fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) en zonnecollectoren voor thermische energie (T) in één systeem. Dit betekent dat ze zowel elektriciteit genereren als warmte opwekken. De elektriciteit kan worden gebruikt voor het aandrijven van de warmtepomp en andere elektrische apparatuur, terwijl de thermische energie wordt gebruikt voor verwarming van water voor de verwarming of zelfs voor het tapwater. Er is dus geen buitenunit; het systeem haalt de warmte uit panelen op het dak. PVT-panelen zijn, afhankelijk van merk en type, iets dikker en ook vaak iets groter dan gewone zonnepanelen. Onder de PVT-panelen zijn lamellen aangebracht die warmte opnemen. De warmte komt niet alleen van de zon, maar ook uit de langsstromende lucht. Om voldoende warmte te verkrijgen, is veel ruimte op het dak nodig. U moet al snel denken aan 8 à 10 panelen per appartement. De warmtepomp met PVT-panelen heeft daarnaast een binnenunit. Die komt op de plaats van de oude cv-ketel, of zo dicht mogelijk in de buurt. De binnenunit geeft de warmte van de bron af aan het verwarmingswater, en heeft een voorraadvat voor (eventueel) het warme water voor de douche en keuken. Voor de stroomopwekking wordt ook een omvormer geplaatst. Een warmtepomp en een cv-ketel werken verschillend. Bij een warmtepomp is het cruciaal om de temperatuur constant te houden. Een warmtepomp is niet ontworpen om een woning snel te verwarmen. Als de temperatuur met 2 graden wordt verhoogd, duurt het enkele uren voordat de warmtepomp dat niveau bereikt, doordat hij zo langzaam opwarmt. Een warmtepomp is gemaakt om uw huis op temperatuur te houden, niet om het voortdurend op te warmen. Vandaar dat een goed geïsoleerde woning noodzakelijk is.

€ 20.000 - € 25.000

prijs per appartement

 1. Het grootste voordeel is dat er geen gas noodzakelijk is voor de verwarming van het appartement, en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen.
 2. Een warmtepomp met PVT-panelen heeft een zeer positieve invloed op het energielabel.
 3. Wanneer er nog geen zonnepanelen nop het dak liggen, kunt u hiermee twee vliegen in één klap slaan. U benut de ruimte op het dak heel efficiënt voor duurzame stroom én warmte.
 4. De PVT-panelen op het dak maken geen geluid. Dat is dus anders dan bij een warmtepomp met een buitenunit.
 5. Een warmtepomp is bij een goed geïsoleerd pand een zeer efficiënt systeem met een COP van 5.
 6. Naast verwarmen kan het systeem (met de nodige aanpassingen) ook koelen. Het systeem wordt omgekeerd en de warmte uit de woning wordt afgegeven aan de buitenlucht.

 1. Met dit systeem wekt u voornamelijk in de zomermaanden veel elektriciteit op maar er zal ook veel stroom worden verbruikt. Wellicht is het huidige aansluitvermogen voor elektra niet toereikend, en is een zwaardere aansluiting nodig. De netwerkbeheerder moet beoordelen of dit mogelijk is. De eenmalige én de jaarlijkse kosten zijn voor rekening van de VvE. Ze zijn afhankelijk van de benodigde kabellengte en het vermogen van de installatie.
 2. De meeste verzekeringsmaatschappijen vragen tegenwoordig een Scope12 opleveringskeuring na het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee is er een onafhankelijke beoordeling dat de installatie mechanisch en elektrotechnische goed aangesloten is.
 3. PVT-panelen zijn vaak zwaarder dan traditionele zonnepanelen. Laat daarom een constructieve berekening uitvoeren. In sommige gevallen moet het dak worden versterkt om het extra gewicht te kunnen dragen.
 4. PVT-panelen hebben over het algemeen meer ruimte nodig dan afzonderlijke zonnepanelen of thermische zonnecollectoren. Dit kan problematisch zijn als er beperkte ruimte beschikbaar is voor installatie.
 5. Voor een optimale werking moet vrijwel altijd een systeem voor lage-temperatuurverwarming worden aangelegd. Dat bestaat uit bestaat uit vloerverwarming, wandverwarming en/of vergrote radiatoren.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 3.750 tot € 7.050. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

> Individuele elektrische warmtepomp met PVT-panelen (water-water)