Skip to main content

Individuele elektrische warmtepomp met buitenunit (lucht/water)

thumbnail

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit wordt vaak ook een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp genoemd. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en heeft daarvoor een buitenunit nodig. Een individuele warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze warmte naar een buffervat in de binnen-unit. De nieuwste generatie warmtepompen heeft een COP (Coëfficiënt Of Performance) van 5 of meer. Dat betekent dat 1.000 watt aan elektra uiteindelijk zorgt voor 5.000 watt aan warmte. Hierdoor is een warmtepomp vele malen efficiënter dan een elektrische ketel waarbij 1.000 watt aan elektra gelijk staat aan 1.000 watt aan warmte. De buiten-unit van de warmtepomp kan tot -20 graden warmte uit de buitenlucht halen. Naarmate het buiten kouder wordt zal de efficiëntie (COP) echter wel afnemen. Een warmtepomp en een cv-ketel werken heel verschillend. Bij een warmtepomp is het cruciaal om de temperatuur constant te houden. Een warmtepomp is niet ontworpen om een woning snel te verwarmen. Als de temperatuur met 2 graden wordt verhoogd, duurt het enkele uren voordat de warmtepomp dat niveau bereikt, doordat hij zo langzaam opwarmt. Een warmtepomp is gemaakt om uw huis op temperatuur te houden, niet om het voortdurend op te warmen. Daarom is een goed geïsoleerde woning noodzakelijks.

€ 12.500 - € 17.500

prijs per appartement

 1. Het grootste voordeel is dat er geen gas noodzakelijk is voor de verwarming van het appartement, en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen.
 2. Een warmtepomp heeft een positief invloed op het energielabel.
 3. Naast verwarmen kan het systeem (met de nodige aanpassingen) ook koelen. Het systeem wordt omgekeerd en de warmte uit de woning wordt afgegeven aan de buitenlucht.
 4. Een warmtepomp is bij een goed geïsoleerd pand een zeer efficiënt systeem met een COP van 5.

 1. Een warmtepomp heeft, door dat er ook een boilervat benodigd is, ongeveer het formaat van een grote koelkast (circa 60 x 62 cm). In hoogte variëren warmtepompen van circa 1,5 tot 2 meter. Ze nemen dus meer ruimte in beslag dan de traditionele cv-ketel.
 2. Door het hoge benodigde vermogen is mogelijk het huidige aansluitvermogen van de elektra niet toereikend, en is een zwaardere driefase-aansluiting nodig.
 3. Er is een buitenunit noodzakelijk. Er moet rekening worden gehouden met een maximale afstand van ca. 25 meter van de warmtepomp tot de buitenunit.
 4. De buitenunit maakt geluid. Hij moet trillingvrij worden opgesteld. Het verdient daarnaast de aanbeveling om de warmtepomp zo op te stellen dat het geluid zo veel mogelijk in alle richtingen vrij weg kan stromen. Wellicht blijkt uit een geluidberekening dat geluidwerende kasten nodig zijn. Deze zijn in de handel verkrijgbaar.
 5. Een buitenunit van een warmtepomp kan bevriezen tijdens de wintermaanden. De luchtvochtigheid is meestal hoog wanneer vochtige lucht door de buitenunit stroomt. Die kan bevriezen op de koude metalen. Om deze te ontdooien, moet in het ketelhuis een voorraadvat worden opgesteld.
 6. Voor een optimale werking moet vrijwel altijd een systeem voor lage-temperatuurverwarming worden aangelegd. Dat bestaat uit bestaat uit vloerverwarming, wandverwarming en/of vergrote radiatoren.
 7. De buitenunit van de warmtepomp mag u niet zomaar installeren op uw balkon of dak. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven. Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen. Dan weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 1.875 tot € 3.435. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

> Individuele elektrische warmtepomp met buitenunit (lucht/water)