Skip to main content

Individuele elektrische hybride warmtepomp met buitenunit (lucht/water)

thumbnail

Een hybride elektrische warmtepomp met buitenunit wordt vaak ook een hybride elektrische lucht-waterwarmtepomp genoemd. Een individuele warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel en werkt altijd in combinatie met een (bestaande) cv-ketel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze warmte naar een buffervat in de binnen-unit. De nieuwste generatie warmtepompen heeft een COP (Coëfficiënt Of Performance) van 5 of meer. Dat betekent dat 1.000 watt aan elektra uiteindelijk zorgt voor 5.000 watt aan warmte. Hierdoor is een warmtepomp vele malen efficiënter dan een cv-ketel waarbij 1.000 watt aan elektra gelijk staat aan 950 watt aan warmte. De buiten-unit van de warmtepomp kan tot -20 graden warmte uit de buitenlucht halen. Naarmate het buiten kouder wordt zal de efficiëntie (COP) echter wel zakken waardoor de cv-ketel zal bijspringen. De CV ketel zorgt ook voor het tapwater omdat de temperatuur aanzienlijk hoger is.

€ 6.500 - € 12.500

prijs per appartement

  1. Het grootste voordeel is dat er veel minder gas noodzakelijk is voor de verwarming van het appartement, en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen.
  2. De radiatoren hoeven voor dit systeem niet te worden vervangen.
  3. Een hybride warmtepomp heeft een positief invloed op het energielabel.

  1. Deze warmtepomp levert geen warm water voor de keuken en badkamer. Dat moet worden geleverd door de cv-ketel omdat de temperatuur daarvan veel hoger is.
  2. Door het hoge benodigde vermogen is het huidige aansluitvermogen van de elektra mogelijk niet toereikend, en is een zwaardere driefase-aansluiting nodig.
  3. Een buitenunit is noodzakelijk. Er moet rekening worden gehouden met een maximale afstand van ca. 25 meter van de warmtepomp tot de buitenunit en een eventuele schacht naar het dak of balkon.
  4. De buitenunit maakt geluid. Hij moet trillingvrij worden opgesteld. Daarnaast is het raadzaam om de warmtepomp zo op te stellen dat het geluid zo veel mogelijk in alle richtingen vrij weg kan stromen. Wellicht blijkt uit een geluidberekening dat er geluidwerende kasten nodig zijn. Deze zijn in de handel verkrijgbaar.
  5. Een buitenunit van een warmtepomp kan bevriezen tijdens de wintermaanden. De luchtvochtigheid is meestal hoog wanneer vochtige lucht door de buitenunit stroomt. Die kan bevriezen op de koude metalen. Om deze te ontdooien, moet in het ketelhuis een voorraadvat worden opgesteld.
  6. De buitenunit van de warmtepomp mag u niet zomaar installeren op uw balkon of dak. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven. Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen. Dan weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 1.650 tot € 3.435. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

> Individuele elektrische hybride warmtepomp met buitenunit (lucht/water)