Skip to main content

Individuele hoge-temperatuurwarmtepomp met ventilatielucht (lucht/water)

thumbnail

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de ventilatielucht die uit de woning komt. Met behulp van een warmtewisselaar haalt een ventilatielucht/water-warmtepomp heel veel warmte uit de ventilatielucht voordat deze zeer koud naar buiten wordt geblazen. De ventilatielucht/water-warmtepompen hebben een vermogen van 1,5 kW, 3 kW of zelfs 5 kW en kunnen daarmee een complete all-electric-oplossing zijn. De warmtepomp ventileert niet alleen het huis, maar levert ook centrale verwarming en is voorzien van een ingebouwde boiler voor warm water. Bovendien kunnen sommige uitvoeringen niet alleen ventilatielucht uit de woning afvoeren, maar ook verse buitenlucht voorverwarmd erin blazen (ventilatie type D). Deze uitvoering vervangt in feite de WTW-unit in huis. Het grote voordeel van de ventilatiewarmtepomp is dat er geen buitenunit of bodembron nodig is om de warmte op te wekken. Tevens bestaan er systemen die cv-water met een hoge temperatuur kunnen opwekken waardoor het vervangen van bestaande radiatoren voor laag temperatuur radiatoren niet noodzakelijk is. Een hoge-temperatuurwarmtepomp zorgt ervoor dat het water voor de radiatoren verwarmd wordt tussen de 60 en 80 C°. Dus vergelijkbaar met de traditionele gasgestookte cv-ketel. Dit heeft als voordeel dat de bestaande radiatoren niet vervangen hoeven te worden door lage-temperatuurradiatoren of vloerverwarming. Daarnaast hoeft de isolatie van het pand bij de toepassing van een hoge-temperatuurwarmtepomp niet per se verbeterd te worden voor een goede werking. Deze warmtepomp is aanzienlijk minder efficiënt dan een warmtepomp op lagere temperatuur. Oorzaak: hij moet veel meer stoken om op de hogere van ca. 75 C° temperatuur te komen.

€ 15.000 - € 20.000

prijs per appartement

  1. Het grootste voordeel is dat er geen buitenunit benodigd is en dat woningen met een ventilatiebox of warmteterugwininstallatie (WTW) relatief makkelijk gasloos kunnen worden.
  2. Er is geen gasaansluiting meer noodzakelijk voor de verwarming van het appartement, en de CO2-uitstoot zal aanzienlijk verminderen.
  3. De radiatoren hoeven voor dit systeem niet vervangen te worden.
  4. Het is niet strikt noodzakelijk (maar wel aan te bevelen) om de schil van het complex (gevels, vloeren, glas en daken) goed te isoleren. Hoe beter het complex is geïsoleerd, hoe minder warmtevraag noodzakelijk is en hoe efficiënter de warmtepomp werkt.
  5. Een warmtepomp, zelfs als deze op hogere temperatuur draait, heeft een positief invloed op het energielabel.

  1. Een warmtepomp heeft, door dat er ook een boilervat benodigd is, ongeveer het formaat van een grote koelkast (circa 60 x 62 cm). In hoogte variëren warmtepompen van circa 1,5 tot 2 meter. Daardoor nemen ze meer ruimte in beslag dan de traditionele cv-ketel.
  2. De afvoer van de ventilatielucht moet een geïsoleerd kanaal zijn om condensatie aan de buitenkant te voorkomen. De temperatuur van de afgevoerde ventilatielucht kan namelijk -20 graden bereiken.
  3. Voor woningen met een groter oppervlak dan 120 m2 of met (te) weinig isolatie is een ventilatiewarmtepomp niet altijd geschikt. Laat een installateur altijd een warmteverliesberekening maken om te kunnen bepalen of – en zo ja – een warmtepomp voor de woning geschikt is. En zo ja, welke capaciteit nodig is.
  4. Bij een collectief ventilatiekanaal zullen de kanalen aangepast of volledig vervangen moeten worden omdat de lucht een lagere temperatuur heeft en hierdoor minder makkelijk het dak zal bereiken.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 1.650 tot € 3.435. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

> Individuele hoge-temperatuurwarmtepomp met ventilatielucht (lucht/water)