Skip to main content

Individuele elektrische airco-warmtepomp (lucht/lucht)

thumbnail

De werking van een airco met een buitenunit kan ook omgedraaid worden: hij haalt dan de warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan de lucht in de woning. Het type warmtepomp is dus een lucht-luchtwarmtepomp. De airco verwarmt enkel de ruimte waarin een binnenunit is geplaatst. Om meerdere ruimtes te verwarmen, zijn meerdere airco’s nodig. U kunt ook meerdere units (multi-split) aansluiten op een buitenunit met een groot vermogen. Dat laatste is minder efficiënt. Vaak wordt dit systeem gebruikt als bijverwarming omdat niet alle ruimtes voorzien kunnen worden van een airco. Bovendien worden de radiatoren niet meer gebruikt en kan de koudeval van de ramen niet worden opgevangen.

€ 3.500 - € 5.000

prijs per appartement

  1. De warmtepomp kan naast koelen ook verwarmen. Het systeem wordt omgekeerd en de warmte uit de woning wordt afgegeven aan de buitenlucht.
  2. Bij kleine woningen kan een lucht-luchtwarmtepomp groot deel van de verwarming verzorgen. Dat is vooral handig als u veel van huis bent en alleen af en toe een ruimte snel wilt opwarmen. In grotere woningen kan hij worden gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een werkkamer.
  3. Dit systeem is vaak goedkoper dan een lucht/water-warmtepomp.

  1. Deze warmtepomp levert geen warm water voor de keuken en badkamer. Dit warme water kan worden geleverd met behulp van een (warmtepomp)boiler of een doorstroomapparaat. Collectieve uitvoering is mogelijk door gebruik te maken van een CO2-warmtepomp.
  2. De buitenunit van de warmtepomp mag u niet zomaar installeren op uw balkon of dak. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven. Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen. Dan weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.
  3. Verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren.
  4. Door het hoge benodigde vermogen is het huidige aansluitvermogen van de elektra mogelijk niet toereikend en is een zwaardere driefase aansluiting nodig.
  5. Er is een buitenunit noodzakelijk. Er moet rekening gehouden worden met een maximale afstand van ca. 10 meter van de airco tot de buitenunit.
  6. Zowel de binnen- als de buitenunit maakt geluid. De buitenunit moet trillingvrij worden opgesteld. Het verdient daarnaast de aanbeveling om de warmtepomp zo op te stellen dat het geluid zo veel mogelijk in alle richtingen vrij weg kan stromen. Wellicht blijkt uit een geluidberekening dat er geluidwerend kasten nodig zijn. Deze zijn in de handel verkrijgbaar.

Er zijn geen subsidies beschikbaar voor een airco-warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp wordt in de meeste situaties voor koeling gebruikt. In Europese regels (verordening nummer 206/2012) valt dit type klimaatsysteem in de categorie airconditioning.

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

 

 

> Individuele elektrische airco-warmtepomp (lucht/lucht)