Skip to main content

Individuele hoge-temperatuurwarmtepomp met buitenunit (lucht/water)

thumbnail

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit wordt vaak ook een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp genoemd. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en heeft daarvoor een buitenunit nodig. Een hoge-temperatuurwarmtepomp zorgt ervoor dat het water voor de radiatoren verwarmd wordt tussen de 60 en 80 C°. Dus vergelijkbaar met de traditionele gasgestookte cv-ketel. Dit heeft als voordeel dat de bestaande radiatoren niet vervangen hoeven te worden door lage-temperatuurradiatoren of vloerverwarming. Daarnaast hoeft de isolatie van het pand bij de toepassing van een hoge-temperatuurwarmtepomp niet per se verbeterd te worden voor een goede werking. Deze warmtepomp is aanzienlijk minder efficiënt dan een warmtepomp op lagere temperatuur. Oorzaak: hij moet veel meer stoken om op de hogere van ca. 75 C° temperatuur te komen.

€ 15.000 - € 22.500

prijs per appartement

  1. Het grootste voordeel is dat er geen gas noodzakelijk is voor de verwarming van het appartement, en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen.
  2. De radiatoren hoeven voor dit systeem niet vervangen te worden.
  3. Het is niet strikt noodzakelijk (maar wel aan te bevelen) om de schil van het complex (gevels, vloeren, glas en daken) goed te isoleren. Hoe beter het complex is geïsoleerd, hoe minder warmtevraag noodzakelijk is en hoe efficiënter de warmtepomp werkt.
  4. Een warmtepomp, zelfs als deze op hogere temperatuur draait, heeft een positief invloed op het energielabel.

  1. Door het hoge benodigde vermogen is het mogelijk dat het huidige aansluitvermogen van de elektra niet toereikend is en er een zwaardere driefase-aansluiting nodig is.
  2. Een warmtepomp heeft, doordat er ook een boilervat benodigd is, ongeveer het formaat van een grote koelkast (circa 60 x 62 cm). In hoogte variëren warmtepompen van circa 1,5 tot 2 meter. Daardoor nemen ze meer ruimte in beslag dan de traditionele cv-ketel.
  3. Er is een buitenunit noodzakelijk. Er moet rekening gehouden worden met een maximale afstand van ca. 25 meter van de warmtepomp tot de buitenunit.
  4. De buitenunit maakt geluid. Hij moet trillingvrij worden opgesteld. Het verdient daarnaast de aanbeveling om de warmtepomp zo op te stellen dat het geluid zo veel mogelijk in alle richtingen vrij weg kan stromen. Wellicht blijkt uit een geluidberekening dat er geluidwerende kasten nodig zijn. Deze zijn in de handel verkrijgbaar.
  5. Een buitenunit van een warmtepomp kan bevriezen tijdens de wintermaanden. De luchtvochtigheid is meestal hoog wanneer vochtige lucht door de buitenunit stroomt. Die kan bevriezen op de koude metalen. Om deze te ontdooien, moet in het ketelhuis een voorraadvat worden opgesteld.
  6. De buitenunit van de warmtepomp mag u niet zomaar installeren op uw balkon of dak. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven. Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen. Dan weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.

Als woningeigenaar kunt u voor de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl). U kunt een aanvraag doen wanneer u aan de voorwaarden van RVO voldoet. Voor dit type warmtepompen kunt u een subsidie krijgen die uiteenloopt van € 1.650 tot € 3.435. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type en vermogen. U vindt het op de meldcodelijst, een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en die in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. Deze lijst kunt u terugvinden op de website van RVO.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waaronder de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook woningeigenaars die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben, mogelijk in aanmerking voor deze lening. Kijk voor meer informatie op Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds

Geen woning is hetzelfde. Neem daarom contact op met een vakbekwame installateur. Het is raadzaam om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Neem voor aanvang van de werkzaamheden contact op met het VvE-bestuur in verband met de besluitvorming, de afspraken en het opstellen van een gebruikersovereenkomst.

> Individuele hoge-temperatuurwarmtepomp met buitenunit (lucht/water)